Translate

tisdag 6 november 2012

Medvetandeaktiviteterna förutsättning för ett bra resultat i all Qigong-träning.




Bra resultat med Qigong

Hur kan det komma sig att så många som tränar Qigong får bra resultat till att börja med och att de sen upplever att de går in i en fas där de står och stampar på samma ställe hela tiden?

De större Qigongskolorna har ofta ett antal metoder med olika syfte. T.ex. Zhineng Qigongskolan där grundmetoden ”Lyft Upp Qi” har som syfte att öka Qi-utbytet med omgivningen, metoden på nivå 2 ”Body Mind” har som syfte att öppna upp kanalerna i kroppen så att Qi kan cirkulera bättre. Att träna enbart Lyft Upp Qi som många gör och tro att det skall ge djupgående resultat snabbt är att hoppas på för mycket. Däremot, om Body Mind tränas och cirkulationen i kanalerna förbättras, så ger Lyft Upp Qi bättre resultat eftersom Qi tas om hand på ett bättre sätt i kroppen. Och – så finns nyckelmetoden ”Tre centrums sammansmältning” – som beskrivits på annat ställe i bloggen.

Kontinuerlig träning 

Skall Qigong leda till bra resultat är kontinuerlig träning den enda möjligheten. Du får allt lov att anpassa ditt liv så att Du uppnår en viss träningsdisciplin. Att bara träna en gång i veckan kommer inte att ge dig vad Du förväntar dig.

Nu finns det ganska många som tränar regelbundet, men fortfarande hoppas på att det stora genombrottet skall komma. Och det kommer inte. Orsakerna kan vara många. Den orsak som jag närmast tänker på är - tränar dessa människor verkligen Qigong – eller är det bara ”gymnastiska” rörelser? För att få ett bra utbyte av Qigongträningen behövs en grundläggande förståelse för övningarna. Eftersom Qigong innebär att träna med ett ”aktivt” medvetande så måste man känna till de olika rörelsernas innebörd – hur skall de annars aktivt kunna stödjas av medvetandet.

Träna Qigong med aktivt medvetande 

Så vad är Qigong egentligen? Med risk att bli för teoretisk - inom Zhineng Qigong råder följande synsätt: Den som tränar Qigong använder medvetandet, rörelser, ljud och andning för att aktivera Qi. Varje riktig Qigongmetod är baserad på ett holistiskt synsätt på livet - allt är förenat - himmel, jord och människa beror av varandra. Människan ses som en enhet där medvetande, kropp och Qi är förenade. Den som tränar använder medvetandet på ett viljemässigt aktivt och positivt sätt för att arbeta med Qi i kroppen eller för att dra Qi från omgivningen.

T.ex. i Lyft Upp Qi utbyter vi Qi med omgivningen och för in Qi i de tre Dantian-centren.   För att kunna arbeta med medvetandet på ett aktivt bra sätt krävs att man förstår rörelsernas syfte och känner till existensen av de tre Dantians. Utan förståelsen kan medvetandet inte stödja aktiviteterna och aktiviteterna blir mindre verksamma. I Lyft Upp Qi är medvetandeaktiviteterna viktigast, rörelserna är sekundära och finns där för att stödja medvetandets aktiviteter.

Förståelsen för medvetandeaktiviteterna är också grunden till att kunna utföra Qi-terapi på sig själv eller andra.

Medvetandeaktiviteterna är även viktiga vid träning av Squat, Body Mind, Three Center Merge, Stretching Qi och den tredje nivån i Zhineng Qigong -  Five Qi Hunyuan Form. Utan medvetandeaktiviteter blir rörelserna till gymnastiska övningar av begränsat värde.

I ett följande avsnitt kommer jag att berätta mer om medvetandet och dess aktiviteter och Yuan Tze Ren Xue – kunskap om människan för människan.



2 kommentarer:

  1. Hej, Jag vill gärna betona vikten av och möjligheterna som vi har i tekniken att göra ett qi-fält. Jag vet att många inte riktigt tar sig tid att verkligen göra ett qi-fält då de tränar. Antingen för att de inte riktigt vet hur de ska göra det eller för att de vill snabbt komma igång med den "riktiga" träningen. Dr Pang har sagt att vid t ex tränandet av lyft upp qi så är processen att först göra ett qi-fält ca två tredjedelar av hela träningen. Qi-fältet är ju en av de största bidragen Dr Pang har gett qigongen och tekniken är väldigt viktig att lära sig. När man väl kan den så att den sitter i ryggmärgen så kommer man att använda den automatiskt i fler och fler livssituationer inte bara vid regelrätt träning. Så min uppmaning är att om du inte är säker på hur du gör ett qi-fält gå då genast till din lärare och be att få deteljerade instruktioner om hur det går till.
    Hun Yuan Ling Tong!
    Eva Helleblad

    SvaraRadera
  2. Tack Eva. En riktigt bra kommentar. Att bygga ett Qi-fält och lägga in information i Qi-fältet om vad man vill uppnå med träningen gör träningen helt annorlunda jämfört med om man inte bygger sitt Qi-fält. Det Qi-fält som man bygger kan även kopplas ihop med en lärares Qi-fält vilket kan göra det ännu starkare.
    På våra kurser i Lyft Upp Qi lär vi ut hur man bygger Qi-fält. Sen är det upp till var och en att träna på det. Det är svårt och kanske lite abstrakt till att börja med, men genom att träna på det så går det bättre och bättre.
    Arne Nordgren

    SvaraRadera